Data ultimei actualizari: 03.05.2024
Ordinul ANPC nr. 201/2022 impune unitatilor de restauratie colectiva furnizarea informatiilor despre produsele alimentare comercializate, atat pentru consumul pe loc, cat si pentru consumul la domiciliu. Acesta defineste modalitatile si cerintele de informare a consumatorilor, avand ca referinta Regulamentul (UE) nr. 1169/2011.
In explicatie: toate unitatile care servesc preparate neambalate sa aiba declaratia nutritionala calculata. Aici puteti gasi ordinul publicat.
Restaurante (clasice, specializate, cantine-restaurant, autoserviri etc.), braserii, pizzerii, berarii, baruri, cafenele, fast-food inclusiv drive-in, unitati tip bufet, rotiserii, unitati cofetarie, patiserie, ceainarii, terase / gradini de vara, unitati pentru organizare evenimente.
1. Afisarea listei ingredientelor ce depasesc 20 g pentru fiecare preparat din meniu, incluzand si informatii despre aditivi si alergeni.
2. Declararea valorilor nutritionale pentru fiecare preparat din meniu, incluzand valoarea energetica si cantitatile de grasimi, acizi grasi saturati, zaharuri si sare.
3. Specificarea aditivilor alimentari folositi, conform regulamentului UE 1169/2011.
4. Prezentarea listei de alergeni pentru fiecare preparat, inclusiv potentiali alergeni din mediul de depozitare/prelucrare.
5. Marcarea ingredientelor provenite din produse congelate.
1. Informatiile trebuie sa fie inscrise intr-un loc vizibil, usor accesibil, lizibil, de nesters si nu trebuie sa fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, langa produs, pe un panou/meniu.
2. Pentru restaurantele care ofera posibilitatea de comanda online, informatiile trebuie sa fie disponibile si online pe site-ul de pe care clientul comanda preparatele.
3. Pentru unitatile care livreaza produsele, cerintele trebuie sa existe si pe eticheta de pret sau ambalajul de transport.
4. Pentru unitatile de tip drive-in se pot folosi si sistemele digitale de afisare prin panouri/ecrane, precum si codul QR.
5. Informatiile trebuie sa fie transmise la cerere pentru clientii care comanda telefonic si cer aceste informatii.
Pentru a va conforma acestor cerinte, puteti apela cu incredera la aplicatia Smart Meniu, care vine in ajutor dvs. cu un sistem de auto-generare a caloriilor, conform ingredientelor din fiecare preparat. Ordinul ANPC 201/2022 mentioneaza ca unitatile de restauratie pot folosi diverse instrumente, inclusiv aplicatii online, pentru a calcula si afisa informatiile necesare. Este important sa se respecte standardele impuse si sa se monitorizeze orice actualizari legislative pentru a asigura conformitatea continua, lucru pe care aplicatia Smart Meniu il indeplineste.
Creveti la cuptor:
Ingrediente: Broccoli (30g), Sparanghel (30g), Creveti Black Tiger (230g), Curcuma (3g), Faina (5g), Lamaie (100g), Smantana pentru gatit [5g (Lapte)]; Unt 82% grasime [15g (Smantana)]
Declaratia nutritionala per portie: Valoare En./kcal: 340,17, Grasimi: 14.20, Carbohidrati: 18.12, Proteine: 38.12.
Aditivi: Stabilizatori, Culturi lactice, Acid lactic.
Alergeni: Lapte, Gluten, Moluste.
Chiar daca ne-am documentat si am incercat sa punem la dispozitia clientilor nostri o solutie completa si corecta, nu ne putem asuma posibile interpretari ale Comisarilor ANPC. Vom urmari noutatile si, daca este cazul, vom actualiza aplicatia in consecinta.
Pentru orice intrebare sau nelamurire, ne puteti scrie la adresa de email: [email protected]